Potrzebne składniki:
- 2 biała jaj
- 10g żelatyny
- 40ml wrzątku
- 150g jogurtu naturalnego
- garść pszenicy preparowanej
- 5 g kakao
- dowolna substancja słodząca
Sposób wykonania
- Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę.
- Żelatyne rozpuścić w 40ml wrzątku, dodać do białka.
- Do powstałej masy dodać połowę jogurtu naturalnego. Wszystko razem wymieszać, przełożyc do naczynia, wstawić na minimum godzinę do lodówki aby żelatyna zgestniała.
- Resztę jogurtu wymieszać z kakao i substancją słodzącą
- Po godzinie wyjąć naczynie z lodówki, na wierzch wylać polewę z jogurtu, górę posypać ryżem preparowanym.
- Najlepiej spożyć w przeciągu 3/4 godzin, zanim białko zacznie puszczać wodę.
Wypróbuj inne moje przepisy!